Blog

« Terug naar overzicht

“Solliciteren kun je leren”

Door: Shilair Meriwani - Algemeen Directeur I

Solliciteren, het enige wat iedereen op een bepaald punt in het leven zal moeten. Of het nu voor een stage is of voor een traineeship, de eerste keer solliciteren is nou eenmaal doodeng. BigBrain staat sinds kort zijn studenten bij in dit proces. Het is namelijk goed om te oefenen op iemand anders dan je huisgenoot of je ouders. Dat je niet “rechtop” zit heb je al duizend keer van je moeder gehoord en dat weet je nu wèèhèllll. Kritiek van ouders is moeilijk aan te nemen. Helaas hebben ze wel gelijk. En deze kleine dingen zijn vaak cruciaal. En geloof me van ons ga je dat aannemen!

 

Om te beginnen bij het begin: wat doe je aan? Voor mannen is het makkelijk: een pak. Niet te groot a.u.b. want dan lijkt het net alsof je het pak van je opa hebt geërfd. Niet te klein of te kort. En in godsnaam draag een schoon pak, schone schoenen en niet die das van de borrel.

 

Voor dames ligt het iets anders. Het is natuurlijk afhankelijk van de baan waar je op doelt, maar vergeet het fabeltje dat je jezelf in je outfit door moet laten schemeren. De eerste keer dat ik ging solliciteren had ik dat fabeltje in mijn achterhoofd. Ik zat in mijn hoge hakken, korte rokjes fase. En bedenk dat ik bijna 1.80m ben. Eenmaal op mijn sollicitatiegesprek aangekomen torende ik boven de HR-recruiter uit en dat terwijl ik op een rustig secretaressebaantje solliciteerde. Leuk dat reusachtige lichaam, maar als je op een rustig baantje mikt wil je rustig overkomen en al helemaal niet intimideren.

 

Dus nogmaals vergeet het laten-doorschemeren-van-jezelf. Je mag over een aantal jaar, als gevestigd zakenvrouw, alles dragen wat je wilt. Je rare pak wordt dan gewaardeerd, omdat het bij je genialiteit past. Voor nu: NO!

 

Dames dragen naar een eerste gesprek een keurig broekpak. Het mag goed getailleerd, zelfs een beetje sexy en tenzij je bij Cosmopolitan solliciteert niet te hip. Rustig blauw met een keurige blouse eronder en leuke oorbellen!

 

Heb je dit al onder de knie dan zit je al een stuk rustiger op de fiets naar het eerste gesprek! Dan is het tijd voor deel II: de eerste indruk! Volgende week meer hierover!

 

En ben je niet zeker over je outfit? Kom hem op kantoor laten zien! Dan vertel ik je echt alles over de rectuiter en het gesprek!

 

Voor meer info kan je altijd een mailtje sturen naar: info@bigbrain.nl