Blog

« Terug naar overzicht

“Interview met Fleur Brockhus”

Door: Shilair Meriwani - Algemeen Directeur

 

 

Interview met Fleur Brockhus, auteur van roman De Urenfabriek, die hopelijk dit jaar verschijnt.

Fleur Brockhus (30) werkt als freelance journalist, tekstschrijver & fotograaf. Ze schrijft teksten in opdracht, onder andere voor banken, bedrijven en magazines. Met haar dubbele rechtenstudie verdiende Fleur de kwalificatie Academisch Talent van BigBrain. Fleur werkte na haar afstuderen twee jaar als advocaatstagiaire bij een groot advocatenkantoor op de Zuidas.De Urenfabriek
Het boek vertelt het verhaal van Felice Jansen. Felice start als advocaat-stagiaire op de afdeling arbeidsrecht van het prestigieuze advocatenkantoor Blick&Bleecker. Felice werkt voor senior-medewerker Ria: een neuroot die er nogal ouderwetse ideeën op nahoudt. Hoe Felice ook haar best doet, bij Blick&Bleecker is het nooit goed genoeg. Felice wordt steeds ongelukkiger. Als ook nog eens haar affaire met een getrouwde collega abrupt eindigt, gaat ze op zoek naar zichzelf. En ze ontdekt: je kunt het geluk overal zoeken, maar uiteindelijk vind je het bij jezelf.

 Kun je hoofdpersoon Felice omschrijven?
"Felice is nerveus, onzeker en behoorlijk neurotisch. Maar ze is ook heel grappig en heeft gemene trekjes. Het is bijna een echt mens, haha!"

 In je boek vertel je het verhaal van Felice. Zij gaat werken bij een groot advocatenkantoor aan de Zuidas. Je hebt zelf twee jaar bij zo'n kantoor gewerkt. Heb je altijd schrijver willen worden of lag je focus destijds wel op de advocatuur?
"Het is allebei waar. Ik schrijf al vanaf mijn zevende. Vroeger had ik een boekje waar ik gedichtjes in schreef. Op de middelbare school was Nederlands mijn lievelingsvak. Aan het einde van mijn middelbare school, dacht ik erover om communicatiewetenschap te gaan studeren. Dat lag wel een beetje in de lijn van schrijven. Waarom dan toch rechten? Omdat ik dacht dat daar meer toekomst in zat. Ik vond Utrecht een leuke studentenstad en de open dag van de rechtenfaculteit sprak me erg aan. Ik heb met veel plezier en ijver gestudeerd, en ik begon vol goede moed aan mijn carrière bij een prestigieus kantoor. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: ik zat in de redactie van het faculteitsblad Juncto en ik schreef het liefste over dingen die niks met rechten te maken hadden. Zoals mode voor de rechtenstudent."

 Voor Felice is het werken in een groot kantoor bijna 'intimiderend'. Waarom heeft zij niet gekozen voor een kleiner kantoor?
"Net als ik, vindt Felice het belangrijk om bij de top te horen. Ze gaat altijd voor het beste, dus ook voor een topkantoor. Ze denkt dat haar omgeving dat van haar verwacht. Ze houdt van glamour en klasse. Ja, misschien had een kleiner advocatenkantoor inderdaad wel beter bij haar gepast, maar dat vond zij dus niet."

 Waarom beschouwt men grote kantoren als 'de top'?
"Grote zaken, groot geld, grote ambitie. Terwijl nichekantoren vaak juist de inhoudelijk interessante zaken behandelen en niet vooral focussen op fusies&overnames."

 

Terug naar Felice, komt ze tot bezinning?
Uiteindelijk komt ze erachter dat ze vooral zichzelf onder druk zet. Daarbij speelt ook de bedrijfscultuur een belangrijke rol. Hoe mensen in zulke “urenfabrieken” met elkaar omgaan past niet in deze tijd. De werkdruk is extreem en ze krijgt geen waardering en nauwelijks begeleiding. Daardoor gaat ze steeds meer twijfelen aan zichzelf. Haantjesgedrag - óók door vrouwen! - is daar de norm. 

 

Felice is regelmatig verbijsterd, omdat het er allemaal zo absurd  aan toe gaat. Haar patroon noemt haar 'popje' en laat haar de hele dag koffie en spa rood halen. Collega Joris krijgt bergen weekendwerk mee naar huis waar vervolgens niemand naar omkijkt. Verder is het vooral veel alcohol en gescharrel met collega's. Die advocaten halen de gekste geintjes uit met elkaar."

 

Vond je het zelf moeilijk om te werken voor een groot kantoor?
"Ik heb heel erg moeten wennen aan de stijl van werken. Alles moet gisteren af zijn, je moet jezelf voortdurend bewijzen, maar wel je plek weten. Het was een soort ontgroening, maar dan langer. Ik had tijdens mijn studie ook gewerkt, o.a. bij de faculteit. Vergeleken met de manier waarop mensen daar met elkaar omgaan, was de kantoorcultuur een schok.

 

Maar het is niet zwart-wit. Er zitten ook leuke kanten aan het werken bij een groot kantoor: de luxe skireisjes, de jonge mensen, het riante salaris. En het niveau ligt hoog. Het is prettig om met intelligente talentvolle mensen te werken. Daar wilde ik wel bij horen. Dat inspireert. Weet je, het zijn niet allemaal etters, er werken ook leuke mensen. Ik heb veel vrienden overgehouden aan mijn stage. Sommigen werken daar nog steeds, anderen hebben afscheid genomen." 

 

Heb je tips voor de studenten die willen werken bij een groot advocatenkantoor?
"Blijf bij jezelf, laat je niet stapelgek maken. En begin er niet aan als je niet houdt van heel hard werken. Probeer eerst stage te lopen bij zo'n groot kantoor, ga er aan de slag als werkstudent of schrijf er je scriptie. Dan proef je de sfeer veel beter dan op een carrièrebeurs. En natuurlijk: lees straks mijn boek De Urenfabriek. Als je daarna nog steeds bij een groot kantoor wilt werken, zit je helemaal op je plek. Ik heb het geschreven voor rechtenstudenten, advocaten en voor iedereen die zich interesseert voor die wereld. Ik wou dat ik mijn eigen boek had kunnen lezen, voordat ik begon aan mijn advocatenstage! Omdat je veel te weten komt over zo'n kantoor, maar het is ook gewoon een grappig boek dat lekker weg leest."

 

Heb je tips voor de bestuurders van een groot advocatenkantoor?
Herinner je hoe je het zelf vond om stagiaire te zijn. Bedenk eens hoe je jonge mensen op een positieve manier kunt motiveren. Stuur de partners naar een cursus anger management, yoga & meditatie. Huur expertise in van toonaangevende ondernemingen die wél op een eigentijdse manier worden gemanaged. Maak parttime werken mogelijk. En bied vrouwen dezelfde kansen als mannen, zonder dat ze zichzelf hoeven te veranderen.

 

 

 

Volg hoofdpersoon Felice via Twitter: 01Felice of via Facebook: Felice Jansen.